Rugbyclub The Smugglers

Rugby Club The Smugglers

Mijn herinneringen 1972/ 1973/ 1974

 

Via de pastorie naast de kerk in Driehuis  (dat was in die tijd een jeugdsoos, hoor) kwam ik in contact, ik dacht met Han ……..,  die mensen aan het ronselen was voor een nieuw op te richten Rugby Club. In die tijd was ik zoekende naar een sport. Het werd wel weer eens tijd dat ik wat aan sport ging doen. Na gymnastiek (saai), fietsen(eenzaam), atletiek(niet mijn types),  hockey (stelletje ballen), voetbal (echt niet) kwam Rugby in beeld.  Castricum stond goed aan geschreven en was de club to be, maar eigenlijk was Castricum veel te ver (weer fietsen, snap je?) om het leuk te houden. Dus toen Han met een inschrijf formulier stond te wapperen voor een Rugby Club vlak in de beurt, was ik snel om.

 Dat was mijn eerste contact met de The Smugglers, die toen (het moment van mijn inschrijven) nog geen naam had. Later werd in een lokaaltje ergens op de Schipbroeken weg in Santpoort-Noord de eerste clubmeeting gehouden. Eigenlijk is op die avond met de aanwezige de Rugbyclub opgericht. Pas veel later is het bestuur officieel naar de notaris gegaan en is de oprichting formeel vastgelegd. Op welk tijdstip de naam wel bekend was herinner ik met niet meer.

Naar mijn weten is onze clubnaam wel afgeleid van een gelijknamig Whisky Merk, en had de smokkelaar wel een link met IJmuiden als haven, maar werd ook onderling vertaald als balletjes smokkelaars.  De enige twee mensen die het echt moeten weten zijn de oprichters Jacob Olie en Aart Stoel. Binnenkort (om dit vraagstuk nu definitief uit de wereld te helpen) kunnen we dit aan een van hen vragen.

Onze eerste trainingen waren op het veldje achter (oostelijk) van Huis ter Hagen in Driehuis. Dit veld ligt er nog steeds, en zou (stel ik voor) binnenkort als pelgrimslocatie in de boeken van Rugbyclub The Smugglers moeten worden opgenomen en hier tevens een twee jaarlijkse (verplichte) voettocht aan moeten koppelen. Afijn dat is latere zorg. Op dit veldje zijn de eerste voorzichtige wedstrijdjes (meestal onderling) gespeeld.  Op dit veld achter HtH was echter geen enkele voorziening. Voor mij geen probleem, ik woonde er 200 meter vandaan. Maar voor de andere natuurlijk wel. Zodoende had het bestuur via de gemeente het HBS terrein (tegenover politiebureau) kunnen regelen.

 

 1975 volledig team bij HBS terrein, klaar voor uitwedstrijd (Klein).jpg

 teamfoto klaar voor uitwedstrijd  locatie: naast HBS terrein 1975

 

Daar waren wel kleedkamers zei het erg klein maar helaas geen Douche. Echter het veld was uitermate beter. (t.o.v. het HtH veldtje). Kortom een goede stap vooruit. De daarop volgende trainingslocatie was Schoonenberg (Achter het Telstar stadium). Hier waren Kleedkamers en Douchen, maar hier kon geen wedstrijd gespeeld worden.  Dit bracht ons (vergeef me het jaargetal) bij SVIJ in Zeewijk. We speelde daar op het Sofbal veld (is zomersport) en maakte gebruik van de kleedkamers van SVIJ.  Tevens van de kantine, maar dat heeft bij mij alleen maar bevestigd om nooit te gaan voetballen. Kort samengevat het was er erg ongezellig, zeer waarschijnlijk veroorzaak door het totaal niet begrijpen van de Rugby sport door de voetballers.  (en andersom natuurlijk ). Op dit terrein is (ja wel) ons allereerste toernooi georganiseerd. Foto’s daarvan hangen in de het clubhuis. (de zwart wit). In die periode hebben zich de eerste jeugd leden gemeld.

 

Ook in deze periode heeft mijn allereerste Buitenland Trip plaatsgevonden. Deze ging naar Duitsland (plaatsnaam? Datum?) naar een Engels legerkamp (die had je toen nog erg veel K).

Dit weekend is echt onvergetelijk geweest. Ja, je vergeet nooit de eerste keer, ………… Daarnaast was alles perfect geregeld door onze gastheren. Diner, feestavond, slaapplaatsen, heerlijk Engels-ontbijt, een wedstrijd en daarna de echte Engelse derde helft  met slechts een paar biertjes, gezang, dans (singing in the rain) en spelletjes.  Om u nu even helemaal stil te krijgen een biertje koste daar 0,25 GULDEN.  De gem. bierprijs in Nederland lag toen op 0,80 tot 1.00 gulden. Kortom 25 cent was heel erg goedkoop zeker als je het omrekend naar de huidige euro.  ja,....  13 euro cent.  En zodoende gaf je nog eens (al dan niet persoonlijk, zie foto) een biertje weg.

 

Biertje ?

biertje 1974 (klein).jpg

 

 

Ik meen dat daar voor het eerst het bierspuiten uit een flesje is ontdekt.

bier spuiten (klein).jpg

 foto bierspuiten

 

Eén wedstrijd is dat weekend gespeeld. Vaag herinner ik me hier iets van.  :-/       Redelijk fit en goed opgewarmd zouden wij die Engelse wel even verslaan. Onze tegenstander kwam namelijk volledig brak na het nuttige van hun Daily Bottle, en kwamen (in onze ogen) slingerend het veld op.

Dat werd nog eens bevestigd door de onwijze dranklucht die tijdens de scrum onze kant op kwam.

Gelukkig had ik daar geen last van. Ik stond winger.  Mijn probleem was een grote en toch best wel erg fitte neger van plus 100 kg. Die bij elke tackel met zijn elleboog loeihard op mijn kop klopte.  Dat was tevens mijn eerste kennismaking met intimidatie. Ik kan je vertellen;  het werkte (op deze manier). 

O, O, wat hebben we ons toen vreselijk vergist. Ik zal niet verder in detail treden maar de eindscore zegt genoeg:       -    103 - 0     -.

Deze traditie ( het spelen tegen engelse teams) is lang voortgezet, ik meen dat het nog twee jaar geduurd heeft voor dat we voor het eerst keer scoorde tegen een Engels team. En het heeft nog veel langer geduurd voordat wij een keer van een Engels team wonnen.  Datum ??  Locatie??

Wordt vervolgt:    … binnenkort ….

Groet Ad

Shirtsponsors

Sponsors

Wil jij hier met je bedrijf ook bijstaan? Klik dan hier voor meer info.